23. marraskuuta 2014

#angry #management #roskaaminen #palaute

Yksi asia, joka minua suututtaa, on roskaaminen!

Jaksan yhä uudelleen ihmetellä heitä, jotka viskovat roskiaan pitkin katuja ja metsäpolkuja; vesistöjä ja vesiteitä; puistoja ja urheilukenttiä. Jokainen itseään ajattelevaksi ihmiseksi kutsuva tietää, että esimerkiksi muovi hajoaa huonosti luontoon. Wikipedian (23.11.2014) mukaan "Monet muoviroskat aiheuttavat luontoon joutuessaan vakavia ympäristöhaittoja. Esimerkiksi ihmisen huolimattomuuden vuoksi irrallaan ajelehtivat muoviset kalastusverkot ja muut roskat aiheuttavat runsaasti merieläinten kuolemia. Muoviroskat tukkivat myös viemäreitä ja aiheuttavat siten tulvia muun muassa Bangladeshissa." 


Juuri tällä viikolla uutisoitiin, että EU-maissa pyritään vähentämään muovipussien käyttöä siten, että EU:n määrittelemä yläraja muovipussien käytölle on 90 kassia per asukas vuonna 2019 ja 40 kassia henkeä kohti vuonna 2025. Tänä päivänä EU:n komission mukaan EU:ssa käytetään 198 muovikassia per henkilö. Suomessa vastaava luku on 55 muovikassia per asukas per vuosi. Annoin, jälleen kerran, palautetta. Tällä kertaa JCDecaux-nimiselle yritykselle, joka vastaa muun muassa Tampereen keskustassa olevista mainostauluista. Alla palautteeni kokonaisuudessaan:

Annoin palautetta joitakin kuukausia sitten minua ällistyttävästä seikasta: Hämeenkadulla Tampereella bussikatosmainoksia vaihtava vanhempi mieshenkilö roskaa surutta katuja! Palautteeseeni vastattiin tuolloin pikaisesti, pahoiteltiin tapahtunutta sekä kerrottiin, että teillä kierrätetään mm. muovi. Oltiin ilmeisesti ohjeistettu myös ko. vanhempaa mieshenkilöä. 
Ilmeisesti ko. vanhemman mieshenkilön selkä ei taitu, sillä todistin jälleen samaa: roskat pysäkin varteen! Pysäkkikatosten vieressä on roska-astia, mikäli muovijäte ei teidän kauttanne kulkeudu pois roskaamasta lisää katujamme. Sinällään pieni asia, saatatte ajatella. Minua veronmaksajana suoraan sanottuna vituttaa, että tietoisesti roskataan, järjestelmällisesti, eikä edes yritetä muuttaa tapoja.  
Sanotaanko näin, että seuraavan kerran, kun todistan teidän toimestanne tapahtuvaa roskaamista, otan yhteyttä Aamulehteen - vaikka sitten mielipidepalstalle, mikäli asia koetaan muuten vähäpätöiseksi. Voitte kertoa tälle vanhemmalle mieshenkilölle, etten valitettavasti osaa sanoa, milloin olen seuraavan kerran liikkeellä linja-autolla, ja kyttäämässä hänen työnsä jälkeä.
-Johanna Ania