17. toukokuuta 2013

Hyttyset_Mosquitos

Just, tämä kesän odotus ei olisi voinut enää paremmin alkaa. Tänä aamuna aamupalaa sulatellessani höristin yhtäkkiä korviani kuullakseni ainoastaan, että "hyttynen pistää jo, edessä todellinen hyttyskesä"! Ei, h******i! Tuntuu kuin kauan odottamani kesä olisi jo etukäteen pilalla. Näen itseni kököttämässä neljän seinän sisällä, keskellä kaupunkia... Tai, no, ainakaan en näe itseäni enää laiturin nokassa mökillämme Pohjois-Suomessa tai maastolenkillä hra Ukon kanssa...

Päätin paneutua näihin verta imeviin inisijöihin vähän tarkemmin ja selvittää hieman syitä tulevaan hyttyskesään. Ja arvaa vain, kuulenko jo selkäpiitä karmivaa ininää korvissani?!

Ensinnäkin, osa hyttysistä talvehtii aikuisina. Näitä horkka- ja kirsihyttysiä voi siis hyvinkin nähdä jo aikaisin keväällä. Hyönteistutkija Reima Leinonen kuvaa näitä hyttysiä "aroiksi ja pelokkaiksi, jotka lentävät rauhallisesti eivätkä inise". Kesällä kehittyvät syksyllä veteen munitut munat, joista syntyy toukkia, ja sen jälkeen nymfejä, ennen kuin ne nousevat lentoon hyttysinä. Koska lumi suojasi talvella hyttysenmunia, ja kevät on ollut riittävän kostea, on ojissa ja vesilammikoissa ollut tarpeeksi vettä, eivätkä hyttysenmunat tai toukat ole kuivuneet. *)

Toiseksi, "hyttyset ovat aktiivisimmillaan illasta aamuun": Mutta jokainenhan meistä tietää, että hyttynen ei kelloon katso. Ne inisevät just silloin, kun läträät sääriisi aurinkovoidetta ja ojentaudut aurinkotuoliisi; istut drinksulla lähikapakan terassilla jne. Joka tapauksessa "hyttyset suunnistavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella": Uskoo, ken tahtoo! Ne löytävät minut, vaikka piilottelisin hiljaa peiton alla. Hyttysten varalta "tulisikin pukeutua vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen": pistävät, perkeleet, sitten ainakin hihan suusta tai sukan varren vierestä. "Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti": No, joo, meillä kotona tuulee aina. Äiti sanookin, että "hyttyset lentävät meidän ohi".

Kolmanneksi, usein kehotetaan "välttämään voimakkaasti tuoksuvaa shampoota ja hajuvesiä": siksi käytänkin kesäisin Off:ia, ja paljon - sori, kaverit. JA "jos hyttysolosuhteet ovat todella rankat, kannattaa harkita myös hyttyshatun hankkimista": Meiltä kotoa löytyy sellainen. Siinä tulee kuuma, eikä se suojaa kuin sitä päätä. Edelleen hihan suut ja sukkien varret ovat otollista lihapöytää näille verenimijöille. Ja kuka sitä paitsi kehtaa liikkua se hyttyshattu päässä kaupungilla ja uimarannoilla? "Hyttyshattu suojaa samalla myös hirvikärpäsiltä", jotka tulivat länsinaapuristamme 1960-luvulla ja ovat kotiutuneet tänne hieman liiankin hyvin. (lainaukset: http://www.hyonteismaailma.fi/hyonteiset/hyttyset)

Kuten jo ehkä huomasit, kesäni on pilalla. Niin, ja eilen minua pisti se ensimmäinen hyttynen - istuessani sisällä kerhotiloissa. Sattui aivan s*********, melkein tuli itku!

*) (lähteenä käytetty: http://www.valkeakoskensanomat.fi/Uutiset/1194812929439/artikkeli/hyttynen+pistaa+jo+edessa+runsas+hyttyskesa.html)


Shortly in English: According to local news mosquitos are here! And my summer is ruined. One thing I hate is mosquitos. I just can't stand them. I hear them, I feel them, and I just want to whack them all. Sometimes I wonder why aren't they eaten by, like, birds and other insects? Who needs them anyway? (But, if you, too, are filled with spite for those little blood suckers, try and wear only baggy clothes, no perfume, and move somewhere else. That's what I'm planning to do, too.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti