Täydellinen päivä: hernekeittoa lounaaksi ja kropsua jälkkäriksi. Illalla laskiaispulla (mantelimassalla, tietty).
 |
Laskiaispulla (shrove bun) |
Sattumoisin löysin vielä laktoosittoman laskiaispullan Herkusta. Sen enempää laskiaispulliin paneutumatta täytyy vain todeta, että valikoimaa riittää: laskiaispulla hillolla; laskiaispulla mantelimassalla; laskiaispulla mantelimassalla, joka on sekoitettu kermavaahtoon. Laktoositon, gluteeniton... Miksei kaupoista muuten löydy laskiaispullaa, jossa on sekä mantelimassaa että hillosilmä?!
Wikipedian(!) mukaan laskiaispullat yleistyivät 1800-luvulla Suomessa. "Ruokaan liittyi uskomuksia: Sen piti olla rasvaista.
Mitä enemmän rasva kiilteli sormissa ja suupielissä, sitä paremmin lehmät lypsivät ja siat lihoivat. Eikä rasvaa saanut pyyhkiä sormista
pois vaan sen piti antaa kulua itsekseen pois. Tämä takasi hyvän
viikatteen käsittelykyvyn. Sormennuolija sen sijaan sai sirpeistä
haavoja. Kun ruokien annettiin olla pöydässä koko päivän, se takasi
runsauden koko vuodeksi." (lähde: Wikipedia. 21.2.2012.)
- Pistäkäämme siis muistiin tämä vanhankansan uskomus ja katsotaan sitten lähempänä kesää, kuka on nuollut sormiaan, ja kenen viikatteen käsittelykyky vie voiton meistä muista.
Pancake Tuesday - whatta hell is that?! Well, it's exactly what we're celebrating today here in Finland.
I found this on the Internet: "Pancake Tuesday is celebrated the day before the beginning of
Lent. This is the time we remember the forty days Jesus spent in the
desert. It is known by different names in different countries. In
Scotland it is sometimes known as Shrove Tuesday, from the word
shriven, which means you are cleansed of your sins, by the
priest, before Lent begins. Traditionally fat and flour was used up
before the fasting of Lent began and pancakes were the best way to do
this." (source: http://www.european-schoolprojects.net/festivals/Scotland/pantues.htm. 21.2.2012) Well, here we have shrove buns (with whipped cream, and jelly or marzipan) instead of pancakes, yummy!
Erm...