19. maaliskuuta 2012

Uusi lumi on vanhan surma, sanotaan


I was here
Jäin tänään suustani kiinni siskoni naapurin, vanhemman sedän, kanssa. Puhuttiin säästä, kuinkas muuten! Taivaalta tippui valehtelematta (mutta ehkä hieman liioitellen) kämmenen kokoisia räntähiutaleita. Näkiessään minut kerrostalon rappukäytävässä yltympäri valkoisen hötön peittämänä tokaisi setä: ”Mukava keli, vai mitä?” Totesin tähän: ”Tuliks nyt sitten takatalvi?” Setä jatkoi, hieman hymyillen: ”Ei suinkaan! Eikös sitä sanota, että uusi lumi on vanhan surma?” En voinut olla vastaamatta: ”No, ainakin minun surmani sitten!”

Jäin miettimään tätä vanhankansan hokemaa ”uusi lumi on vanhan surma”. Mitä ihmettä se tarkoittaa? Mielessäni pyörittelemät hyvät arvaukset eivät kuitenkaan tyydyttäneet tiedonjanoani vaan selvittelin asiaa vielä kotiin päästyäni.
 
Yhden selvityksen mukaan sanonta ”uusi lumi on vanhan surma” on tuttu hokema kevättalvelta, jolloin toivotaan talven loppuvan ja kevään koittavan. Sulaminen näyttää johtuvan enemmän muista seikoista kuin uuden lumen rakenteesta: 

’Kevättalvella aurinko, joka alkutalvesta roikkuu metsänrajassa, nousee yhä ylemmäs. Yöt voivat vielä olla kylmiä, mutta päivällä auringon lämmön vaikutuksesta lumi alkaa sulaa jopa silloin, kun ilman lämpötila on pakkasen puolella. Sulaessaan lumi muuttuu vedeksi. Osa sulavasta lumesta haihtuu näkymättömänä vesihöyrynä ilmaan. (--) Vastasatanut lumi on kevyempää. Ajanmittaan lumihiutaleet muuttavat muotoaan, ja lumi muuttuu tiivimmäksi. Tämä tiivistyminen näyttää usein silmämääräisesti lumen sulamiselta.’ (lähde: http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Lumi)

Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tutkija Onni Järvisen mukaan muutaman plus-asteen lämpotila ei riitä lämmittämään koko lumipeitettä, vaan se lämpiää pinnasta (n. 10-15 senttiä), jonka lämpötila nousee nollaan. Tätä syvemmälle lämpö ei ehdi tunkeutua päiväsaikaan.
nim. kesää odotellessa

Lumen sulaminen pääsee kunnolla vauhtiin lämpötilan noustessa, jolloin lumi menettää kovuuden ja veden määrä lisääntyy, mikä edelleen edistää sulamisprosessia. Kuitenkin uusi lumi saattaa muodostua myös vanhan lumen pelastukseksi tutkija Järvisen mukaan: "Jos sataa pakkaslunta, niin sanoisin, että se jopa hidastaa lumen sulamista hetkeksi. Uusi pakkaslumi heijastaa valoa tehokkaammin kuin vanha. Tietyissä olosuhteissa, esimerkiksi jos tulee märkää lunta, räntää, niin se saattaa nopeuttaa sulamista", arvioi Järvinen. (lähde: http://yle.fi/alueet/lahti/2011/03/uusi_lumi_voi_olla_vanhan_pelastus_2471815.html)

Paappanetistä(!) löysin muutaman hauskahkon vanhankansan sananlaskun. Tässä hauskimmat:

Kun aamulla karjan kynteen sataa, niin sade lakkaa  puoliltapäivin.
Kun heinäsirkka sirisee, tulee pouta.
Ei sää sääreen tartu.
Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat.
Jos vappuna on hyvä sää ja suvituuli, tulee lämmin kesä.
Jouluna jos on kesä, niin pääsiäisenä on talvi.
Ruis kasvaa, kun isännät on kekrinä humalassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muutama sana markkinoinnista #kekäle

Tiäks sen tunteen, kun lähdet jahtaamaan sitä Canada Goosea? Sitä tunnetta, kun olet mainoksesta lukenut, että "kaikista normaalihin...